SEO ключови думи | Не губете повече трафик!

Последна актуализация: 13 март, 2024

Martin Lambov

Написана от Martin Lambov

Имате толкова много написани статии, а сайта ви не получава кликванията, които заслужава? Или сега започвате да пишете статии и искате да фокусирате ресурсите си върху двайсетте процента от работа, които ще ви донесе осемдесет процента от резултатите? Решението на вашето търсене са seo ключови думи.

А какво са seo ключовите думи и как можете да спечелите от тях като блогър, собственик на малък бизнес или маркетолог?

Най-важното за вашите SEO ключови думи е да се фокусирате върху дълги ключови фрази, които могат да превърнат потребителя в купувач. За тези фрази обикновено няма висока конкуренция, защото те нямат висок обем на търсене, но хората, които ги търсят, са готови да купят вашия продукт.

За да си отговорите на въпроси като: “Как да намеря подходящи SEO ключови думи?”, “Какви са видовете SEO ключови думи?” “Как да привличам повече трафик със SEO ключови думи?”, прочетете тази статия от “Lambov.com” докрая!

Какво са SEO ключови думи?

SEO ключовата думи е думата или фразата, на която се стремите да се класирате на първа страница в търсаяката.

За да го разберете по-добре ще ви дам пример с фразата “лятно часово време”. Когато напишете тази фраза в търсачката виждате ето тези резултати:

seo ключови думи

Всички статии, които излизат на първа страница са оптимизирали текстовете си за същата фраза.

Ще ви дам още един пример със безплатният брояч на думи, който предлагаме в този сайт.

Когато потърсите SEO ключовата дума “брояч на думи”, ще ви излезе именно моят инструмент, който е оптимизиран да излиза на подобно търсене:

seo ключови думи - оптимизаран инструмент

Как да оптимизираме нашите статии за SEO ключови думи?

Надявам се, вече разбирате какво са SEO ключовите думи. Сега идва моментът, в който трябва да приложите тази информация напрактика.

Сигурно се питате: “Какво като знам, че това, което потребителят пише в търсачката е ключова дума и че резултатите от това търсене са оптимизирани за тази ключова дума?”

Аз ще ви отговоря така:

Как какво?

Вече знаете основата на цялата SEO оптимизация! Да пишете статии с ключови думи, които имат висок обем на търсене и ниска конкуренция. Много такива ключови думи или фрази обаче няма.

Въпреки че 15% от търсенията в Google всеки ден са нови. [1] Повечето ключови думи, които потенциалните ви клиенти търсят, ще си останат едни и същи.

Това има и добра и лоша страна.

Добрата страна е, че веднъж напишете ли качествена статия, която да се класира на първа страница, тя ще ви носи клиенти за дълго време напред.

Лошата страна на нещата е, че най-вероятно конкурентите ви отдавна са се класирали на първа страница с ключовите думи, които таргетират вашите общи потенциални клиенти и ще трябва да положите повече усилия, ако искате вие да ги изместите.

Сега идва въпросът “Как да привлека клиенти чрез Google, ако всички seo ключови думи, на които искам да се класирам са заети от големи сайтове?”

Дълги ключови думи

Има едно златно правило за ключовите думи в Google:

Колкото по-къса е ключовата дума, толкова повече трафик и конкуренция се събират на нея, колкото по-дълга е една ключова дума, толкова по-малко трафик има, но за сметка на това е по-вероятно читателя да се превърне в клиент.

seo ключови думи - инфографика

Затова е силно препоръчително (задължително) всеки “прохождащ” блогър или бизнес, който иска да увеличи трафика си с помощта на SEO, да започне с по-дълги ключови думи.

Например, ключовата дума “храна за котки” има 1,000 търсения на месец със SEO трудност 26. 

Можете да забележите, че това е ключова фраза, която има доста голям обем трафик и най-вероятно няма да си струва усилията да се класирате за нея, защото не може да задоволите на 100% желанието на потребителя, понеже такива видове ключови думи не го разкриват напълно. 

Тоест читателят може да търси конкретна марка за конкретна порода и т.н. 

Докато ключовата фраза “мокра храна за котки” ни предоставя доста по-добра идея за това от какво има нужда потребителят, съответно можем да увеличим продажбите на нашите продукти (по-специално мократа храна за котки) със статия, която таргетира тази ключова дума.

Още примери за двойки кратки и дълги ключови думи са:

  • “механик” (720 търсения и 31 трудност) – “механик промишлено оборудване” (100 търсения и 12 трудност)
  • “учител” (1,600 търсения и 34 трудност) – “учител по история” (90 търсения и 13 трудност)
  • “пица” (1,800 търсения и 26 трудност) – “пица маргарита с кашкавал” (30 търсения и 6 трудност)
  • “ключар” (14,800 търсения и 41 трудност) – “ключар варна” (4,400 търсения и 15 трудност)

Надявам се, ви стана ясно каква е разликата между дългите и късите ключови думи и кога какви seo ключови думи да използвате. Сега е време да намерим първите ви 5 ключови думи!

Как да си намерите seo ключовите думи безплатно

Най-добрият начин да намерите ключови думи с висок обем на трафика напълно безплатно, е чрез инструмента Keyword Planner

Този портал е предоставен от Google, за да подскаже на маркетолозите, които искат да рекламират на дадена ключова дума колко е нейното търсене и каква е цената за клик.

Обаче Google предоставят достъп до Keyword Planner-а напълно безплатно. Не е нужно да си изхарчил нито един лев за реклами!

Нека започне с това да си създадете един акаунт.

След това изберете опцията за намиране на нови ключови думи.

Keyword Planner - нови ключови думи

Въведете няколко къси ключови думи за ориентир.

В случая аз ще използвам seo ключовите думи “ветеринарна клиника, ветеринар софия и ветеринар”. Резултатите, които ми излязоха са горе-долу предвидими.

seo ключови думи - къси

Слязох малко надолу и ето ги нашите дълги ключови фрази, които ще донесат клиенти на моя ветеринарен бизнес!

Резултати от keyword Planner

Сега остана само да напишете статиите върху ключовите думи, които сте намерили в Keyword Planner. 

Ако не сте сигурни как класирате съдържанието си на първа страница в Google, прочетете статията: “Как сайта ми да излиза на първа страница в Google?”. Ако използвате WordPress, прочетете статията за WordPress SEO. А ако вие самият сте блогър или ви е интересно как можете да монетизирате SEO уебсайт, прочетете статията „Как печелят блогърите

Ако имате въпроси по темата, както винаги, чуствайте се поканени да ми изпратите съобщение. И ако темата за SEO-то ви влече можете да разгледате някои от нашите безплатни SEO инструменти като брояча на думи, инструмента за проверка на мета описания и мета заглавия и процентния калкулатор