Как печелят блогърите | 7 Начина

Последна актуализация: 14 март, 2024

Martin Lambov

Написана от Martin Lambov

Как печелят блогърите, е въпрос, който много хора в българия си задават. В тази статия на Lambov.com, ще разгледаме най-популярните и доходоносни начина, които блогърите използват, за да монетизират своята аудитория. 

7-те начина, с които блогърите изкарват пари:

  • Афилиейт маркетинг
  • Реклама
  • Онлайн курсове и семинари
  • Консултиране/коучинг
  • Книги
  • Продажба на услуги на свободна практика
  • Онлайн магазин

Афилиейт маркетинг – как печелят блогърите

Афилиейт маркетингът е, когато рекламирате чужда услуга или продукт, в замяна на предварително договорена комисионна.

Много блогъри печелят от афилиейт маркетинга, като слагат техни линкове в статии, които се класират на предни позиции в Google. Когато някой техен читател кликне върху афилиейт линка в статията и купи продукта от този линк, собственика (в случая блогъра) получава комисионна.

Ако сте блогър и искате да печелите с афилиейт маркетинг трябва да се фокусирате върху статии, които таргетират читатели, които са готови да купят.

Афилиейт маркетинг

Например, блогър пише статия с ключова дума “лаптопи цена”. Тази статия се класира на първа позиция в Google. Хората, които търсят лаптопи, попадат на неговата статия и си купуват лаптоп от някой негов линк. Така блогърът получава комисионна.

За да печелите от афилиейт маркетинг като блогър, трябва да можете мнго добре да отговорите на въпроса “Как сайта ми да излиза на първа страница в Google?

Ако използвате WordPress за вашия сайт статията “SEO оптимизация WordPress [Пълно Техническо Ръководство]” ще ви помогне да се класирате на първа страница в Google.

Реклами в сайта

Много блогъри не обичат да полагат усилия, за да пишат статии специално за това да рекламират чужди продукти. 

Алтернатива на афилиейт маркетинг е директното позициониране на реклами в уебсайта на блогъра.

Плюсовете на този вид монетизация е, че не трябва да вършите допълнителна работа, за да изкарате пари от вашия блог, но този модел има и много минуси.

Един минус е, че прекалено многото реклами могат да нарушат преживяването на читателя и да намалят средното време на сесия в уебсайта на блогъра.

За да сложите реклами във вашия сайт трябва да се свържете с рекламна мрежа, която да ви направи оферта. Но повечето рекламни мрежи имат изисквания за минимален месечен трафик, който трябва да покриете преди да можете да рекламирате с тях.

Как печелят блогърите - с реклами

Примерни изисквания на най-популярните рекламни мрежи:

Mediavine: Изисква минимум 50,000 сесии на месец. Ако имате съществуващ сайт с Mediavine, можете да добавите втори сайт, след като той достигне 25,000 месечни сесии.

Raptive (AdThrive): Изисква минимум 100,000 прегледа на месец. Ако имате съществуващ сайт с Raptive, можете да добавите втори сайт, след като достигне 30,000 прегледа на страници на месец.

Monumetric: Изисква най-малко 10,000 прегледа на месец.

SHE Media: Необходимо е да имате минимум 20,000 прегледа на месец, за да се възползвате от условията.

Media.net: Също така изисква минимум 10,000 прегледа на страници на месец.

Ezoic: Интересно е, че Ezoic няма изискване за минимален трафик, което го прави добър избор за по-нови уебсайтове или такива с по-малък трафик.

Google Ads: Няма изисквания за минимален трафик, за да се присъедините към програмата на Google, което го прави достъпен вариант за нови уебсайтове. Съдържанието ви обаче трябва да е висококачествено, оригинално и да отговаря на правилата на програмата на Google Ads.

Най-популярният избор за вашия сайт, ако той не получава достатъчно трафик е Google Ads. Но за сметка на това тяхната порграма има много строги изисквания за вашето съдържание.

Ако искате да увеличите трафика на вашия уебсайт, разгледайте нашите безплатни SEO инструменти! Увеличете CTR-ът на вашите статии, като сте сигурни, че мета данните ви не биват отрязвани от Google с инструмента за проверка на мета данни. Преглеждайте текста, който публикувате с инструмента, който брои думи и ключови фрази.

Как печелят блогърите? Чрез продажба на инфопродукти

Най-добрият начин за монетизация на блог е продажбата на инфопродукти. 

Един вариант е продажбата на курсове и семинари, които блогърът може да направи веднъж и те да му носят пасивен доход много време напред.

Друга опция за монетизация чрез инфопродукти е издаването на книга или някакъв вид PDF ръководство, което да носи стойност на читателите на блога. 

Минусът на книгата е, че тя не е изцяло онлайн и не е възможно да донесе толкова печалба колкото един курс. Но в същото време ще затвърди експертизата на блогъра в неговата сфера. 

Услуга, която много начинаещи блогъри предлагат, е да консултират аудиторията си. Този модел е много подходящ за блогъри, които сега започват, но става нереалистичен с увеличаване на аудиторията на сайта им.

Инфопродуктите са страхотен начин да изкарате пари от знанията, които можете да преподадете на аудиторията си. За разлика от рекламирането на чужди продукти, в този случай сте сигурни в качеството, което предлагате и това много помага, когато рекламирате вашия продукт.

Продажба на инфопродукти

Продажба на услуги на свободна практика.

Всеки, който се намира в онлайн пространството достатъчно дълго време е запознат с работата на свободна практика.

Идеята тук е да предлагате решение на проблем на читателите на блога ви в замяна на парична облага.

Например, да предположим че имате блог за градинарство. В този случай можете да предлагате градинарски услуги на клиентите си, като пак сте сигурни в качеството на услугата, която предлагате.

Минусът тук е, че не можете да поемате безкрайно много часове работа, както можете да продавате безкрайно много курсове или книги и все някога капацитетът ви ще се запълни и ще трябва да наемете персонал, за да се развивате, което може да намали печалбата на вашия бизнес.

Как печелят блогърите от онлайн магазин?

Последният начин за монетизация на блог е онлайн магазин. 

Ако интегрирате онлайн магазин към вашия блог можете да продавате ваши продукти, да практикувате “дропшипинг” или да намерите физически магазин, който продава продукти, които са свързани с вашия блог и да им предложите партньорство.

Можете да сметнете, процентната печалба с нашия калкулатор за проценти.

Как печелят блогърите - онлайн магазин

Дропшимингът е, когато клиент поръчва от теб, а ти поръчваш продукта директно от фабриката и го изпращаш директно към клиента, вместо да притежаваш продукта както стандартните магазини.

Да печелиш като блогър е нелека задача, особено ако още не си се сдобил с голямо количество трафик към уебсайта си. Ако статията ви е харесала, прочетете за още такива теми в блога ми. И както винаги, ако имате въпроси, пишете ми съобщение.