SEO оптимизация WordPress [Техническо Ръководство]

Последна актуализация: 14 март, 2024

Martin Lambov

Написана от Martin Lambov

Използвате WordPress за вашия сайт и се чудите „Как сайта ми да излиза на първа страница в Google”? В тази статия на Lambov.com ще разгледаме тънкостите около темата SEO оптимизация WordPress, като ще ви представя основите и ще засегна някои теми за напреднали, така че останете докрая.

Най-важното за SEO оптимизацията в WordPress:

 • Постоянните връзки да са /%postname%/.
 • Плъгин за SEO като Yoast SEO или RankMath.
 • Плъгин за оптимизация на скоростта и кеша (WP Optimize)
 • WEBP формат за снимките

Първо ще започнем с най-важните неща и ще завършим с това, което ще отличи вашия сайт от конкуренцията.

Първата стъпка в оптимизацията на вашия WordPress уебсайт е да нагласите постоянните връзки да са същите като името на страницата или публикацията. 

Това ще ви помогне да избегнете страници с .php в линка или дълги дати, които могат да притеснят потребителя. Което ще повлияе зле на SEO-то на вашия уебсайт.

За да смените постоянните връзки в WordPress, посочете върху секция “Настройки” в менюто отляво и изберете “Постоянни връзки”. Оттам изберете петата опция – “Име на публикация” и запазете.

seo оптимизация wordpress - постоянни връзки

Между другото, ако уебсайтът ви не е на български променете настройките, защото това влияе на HTML структурата и езика, който посочваме на Google. 

Може да смените езика от същото меню “Настройки”, където този път трябва да изберете “Общи” (General) и ще видите “Език на сайта” в страницата, която ще ви се отвори.

Инсталиране на SEO плъгин

Едно от нещата, които ще автоматизира голяма част от усилията ви относно SEO-то е SEO плъгинът.

В библиотеката на WordPress има много възможности, но аз предпочитам Yoast SEO, защото върши много добра работа за сцената и в същото време не ме кара да променям текста на статиите ми прекалено много.

За да инсталирате Yoast SEO, отидете на “Разширения”, след което натиснете “Добавяне на ново разширение” и потърсете в търсачката Yoast SEO. Инсталирайте и активирайте плъгина.

Минете през основните настройки, като давате необходимата информация за сайта ви на плъгина.

След като приключите с основните настройки на плъгина е време да променим някои настройки, за да оптимизираме WordPress уебсайта ви пред Google.

Yoast SEO плъгин инсталация

Основни настройки в Yoast – SEO оптимизация WordPress

Отидете в настройките на Yoast SEO, които можете да намерите като втората опция от падащото меню на плъгна в лявата лента на WordPress.

Уверете се, че всяка една опция в “Site Features” е включена. Естествено игнорирайте платените опции.

Прегледайте “Site Basics” и “Site Representation” и се уверете, че не сте сбъркали нищо в настройките, които сте задали на плъгина, докато сте го инсталирали. Ако сте допуснали някакви грешки, сега е момента да ги поправите.

В секцията “Site Connections” можете да добавите вашия код от Google Search Console (GSC) и други инструменти на популярни търсачки. Ако не знаете как да работите с GSC, силно ви препоръчвам да проучите какво представлява, след като прочетете тази статия.

Не ви препоръчвам да правите промени в секцията “Content types”, защото това са шаблоните, които Yoast използва за метаданните пред Google и ако сте си свършили работата добре няма нужда да пипате там.

За проверка на мета описанието и мета заглавието можете да използвате няшия безплатен инструмент.

Категории и етикети

В “Categories & Tags” ще намерите шаблони за това как Yoast ще представи тези страници пред Google. Аз лично обичам да ги изкарвам от индекса (да не позволявам на роботите на Google да ги класират в резултати) поради 2 причини:

 1. Най-вероятно страниците не са оптимизирани достатъчно добре от темата на сайта за потребителите.
 2. Може да има проблеми със Google като например да изразходват бюджета на сайта или да създават потенциални проблеми със съдържание, което е идентично със част от постовете, които са представени на тази страница.

Всеки сайт в Google има бюджет, който определя колко страници от дадения сайт ще бъдат прегледани от роботите на Google и не е добре този бюджет, който е така или иначе малък за сайтове с ниско Domain Authority (брой чужди линкове, които сочат към сайта) да се хаби от страници, които нямат потенциал да се качат на предни позиции в търсачката.

Ако все пак мислите, че категориите могат да ви донесат допълнителен трафик може да ги оставите, но моля ви поне изключете етикетите!

Време е да ви вкарам в дълбокото с “Други настройки” – SEO оптимизация WordPress

“Craw optimization” – помните ли за бюджета на Google, тази секция е създадена, за да ви помогне точно с това. Моето мнение е, че трябва да включите всяка опция до часта “Remove unused resources”, защото повечето от нещата тук са наистина безполезни и само товарят роботчетата, които четат нашия сайт.

seo оптимизация wordpress - Yoast SEO настройки

За да не ми се доверявате насляпо ще мина през всяко една настройка много набързо. Само да вметна, че в случая, ако нещо е включено, значи Yoast го криете от Google.

Нежелани метаданни и фийдове

 • Remove shortlinks – описва кратки линкове за сайта, няма да повлияе по никакъв начин на търсачката
 • Remove REST API links – линк към API-я, не пречи пак да си го ползваш
 • Remove RSD / WLW links – линкове за публикуване на съдържание извън WordPress
 • Remove oEmbed links – стара технология за Embedding, ако го махнеш няма да забраниш Embed-ите
 • Remove generator tag – издава, че уебсайта е направен с WordPress
 • Pingback HTTP header – стара технология за управление на външни линкове
 • Remove powered by HTTP header – подобно на тага на WordPress, но за друг вид софтуери, например PHP
 • Всички feed страници – автоматично генерирани от WordPress, подобни са на Archive страниците и могат да създадат проблеми с дублирано съдържание

Нежелани ресурси – SEO Оптимизация WordPress

 • Emoji scripts – аз използвам емоджита доста често и не ги излючвам
 • WP-JSON – полезно е, когато използвате WordPress като Headless CMS, ако не знаете какво е това, не се притеснявайте! Просто на Google не му трябва да го индексира. 

За любопитните: WordPress предлага и опцията само да записвате и съхранявате съдържание, а да използвате друга програма, за да го показвате на потребителя. WP-JSON представлява съдържанието на сайта ви в текстов формат.

Блокиране на нежелани ботове

Аз не бих го включил, защото не съм сигурен кои ботове ще блокира. Може някой ден да ми потрябва да анализирам сайта с някой от тези ботове, които Yoast е забранил.

Търсене в сайта – SEO оптимизация WordPress

Мисля, че е досадно да слагате лимит на знаците в търсачката като някакъв брояч на думи.

Редиректа на красивите връзки към суров формат е много полезно и досега не съм срещал сайт, който да има нужда и от двата формата.

Почистване на линкове

 • Можете да позволите ?-знаци в линковете да сочат към #
 • Не препоръчвам да лимитираме параметрите, защото не виждам кой знае какъв плюс.

Поздравления! Вече изпълнихте 20% от нещата, които ще ви донесат 80% процента от резултатите!

Сега само следвайте препоръките на Yoast SEO и не забравяйте да научите повече за Google Search Console! Има още нещо много важно! Пиши си слъга на статиите и страниците винаги на латиница! Това е единственото, което плъгина бърка!

Освен вградени плъгини за SEO, могат да ви бъдат полезни други SEO инструменти извън WordPress!

За хората, които искат наистина оптимизиран уебсайт – SEO оптимизация WordPress

В тази част на статията ще ви разкажа как да оптимизирате един от най-важните фактори за Google през 21 век. Скоростта на вашия уебсайт! И не само за Google, но и за потребителя!

Core Web Vitals

Това, за което не споменах по-горе са новите изисквания на Google – Core Web Vitals. А именно – скоростта на вашия уебсайт. Което съответно се разделя на времето, за което големият елемент зарежда, времето, което потребителят трябва да чака, за да ползва уебсайта и колко се движи страницата след зареждане. 

Това, което търси Google е общо взето скорост. 🔥

WordPress не се приема за начин да се направи бъз уебсайт, защото с времето са се появили по-добри алтернативи, но ако знаеш какво правиш, без проблем ще можеш да създадеш уебсайт, който да е в 90/100 точки на теста за скорост на Google.

Но как можеш да го направиш?

Избор на тема и билдър

Когато създавате вашия WordPress уебсайт темата и билдъра са факторите, които до голяма степен ще определят скоростта на уебсайта. Ето моите препоръки:

 • Ако сте напълно нов в създаването на сайтове с WordPress, изберете Kadence Theme и Kadence Blocks.
 • Ако можете да си позволите да инвестирате във уебсайт, билдър който е бърз, но за сметка на това може да ви излезе скъпо, използвайте Bricks.
 • Ако искате да създадете бърз уебсайт и да се предизвикат с Child Theme, може да започнете с Elementor и Hello Elementor (въпреки многото лоши отзиви за скоростта на елементор, ако знаеш какво правиш няма да изпиташ проблеми).
 • Най-доброто решение за хора, които искат наистина бърз уебсайт и имат да хвърлят и пари и време (ще третират този уебсайт като истински бизнес) е GeneratePress с Generate Blocks
seo оптимизация wordpress - тема и билдър

Аз лично използвам Kadance на проекти, които трябва да споделям с голям екип. GeneratePress и Generate Blocks когато трябва да изкарам уебсайт за сериозен бизнес и Elementor с Hello Elementor Child тема за лични проекти, за да ги стартирам по-лесно и бързо.

Помнете, че технически оптимизиран уебсайт няма да спаси нискокачественото съдържание!

Плъгин за оптимизиране на файловете – SEO оптимизация WordPress

Има прекалено много плъгини, които предлагат прекалено много различно-еднакви неща, за да ги разглеждам един по един. Това, което ползвам аз е WP Optimize. Когато го инсталирате, пуснете кеша и разгледайте другите възможности за оптимизация. Друга важна част е Gzip (компресиране на текста), но мисля, че плъгинът пуска тази опция поначало. 

WP Optimize инсталация плъгин

Когато инсталирате такъв плъгин скоростта на вашия сайт може да се покачи с около 10 точки в PageSpeed Insights – инструмент на Google, който оценява скоростта и други фактори на вашия уебсайт.

Оптимизация на снимки

Можете да оптимизирате снимките с помощта на WP Optimize или директн да ги качвате в WEBP формат. Можете да проверите колко голяма е разликата в размера на JPG и WEBP снимка с помощта на калкулатор проценти, за да разберете колко голяма всъчност е разликата!

Когато става въпрос за управление на снимки имам две златни правила:

 • Опитвайте се да не качвате снимки, които са повече от 100KB, като средния размер снимките трябва да варира около 30KB
 • Ползвай WEBP формат за всяка снимка. Този формат не само съхранява снимките в по-малко пространство, но и ги зарежда по-бързо.
seo оптимизация wordpress - снимки

Често срещани грешки – SEO оптимизация WordPress

 1. Ако искате да вкарате YouTube видеа, не ги зареждайте директно, защото това много забавя сайта. Вместо това добавете код, който да седи на мястото на това видео и когато потребителя кликне върху него, видеото да започне да зарежда.
 2. Елементи, които трябва да вкарате под формата на iframe, не трябва да присъстват в горната част на страницата ви (Например, Карта от Google Maps).
 3. Не използвайте повече от 4 шрифта, защото това може да забави появата на текста. Освен това preload-вайте всички шрифтове.
 4. Не пропускайте да preload-вате елемента, който взима най-голямо пространство на страницата (LCP). Може да видите кой е този елемент с помощта на Page Speed Insights.
Чести грешки

Поздравления! Вече знаете как да изкарате техническото SEO на вашия уебсайт на високо ниво! Това обаче не е единственото, което има значение. Както при всеки друг уебсайт трябва да се фокусирате върху качествен съдържание и придобиване на линкове от други сайтове, за да се докажете пред Google! Само не правете грешката да започвате с изтекли домейни!

Ако статията ви е харесала, разгледайте блога ми. Ако имате въпроси, както винаги може да се свържете с мен!