Как сайта ми да излиза на първа страница в Google?

Последна актуализация: 14 март, 2024

Martin Lambov

Написана от Martin Lambov

Вечният въпрос: “Как сайта ми да излиза на първа страница в google?”

Не е лесно!

За хората, които са готови да вкарат необходимите усилия или финансови средства има 3 начина, сайта ви да излиза на първа страница в Google:

 1. С SEO уебсайт
 2. С Google Business Profile
 3. С платена реклама в Google Ads

В тази статия на Lambov.com ще ви разкажа как можете да се възползвате от всеки един от тези начини и ще се опитам да ви помогна да намерите най-добрия за вас начин.

Първият начин – с SEO уебсайт, е може би един от най-трудните начини, за който ще говорим по-късно в тази статия. Но ако сте бизнес, който има нужда от уебсайт, за да продава услугите си и да информира клиентите си, това е най-добрият вариант за вас. 

Евентуално, ако нямате нужда от по-сложни функционалности, а искате само когато някой потърси името ви да излиза сайт, над който имате контрол има по-добро решение за вас.

Mоже да постигнете нещо подобно с доста по-малки усилия с помощта на страници в социални мрежи като Facebook, LinkedIn, Instagram, X (Twitter) и не на последно място YouTube, ако предпочитате да създавате видео съдържание.

Подобна алтернатива на страниците в социалните мрежи е Google Business Profile. Който всъщност предоставя възможност за вашия бизнес да се класира на първа страница не само в Google, но и в Google Maps (Google Карти), когато някой иска да стигне да физическата локация на вашия бизнес.

Този вид профили е страхотна възможност за хората, които искат да развия онлайн присъствието на бизнес с физическа локация. И честно казано, възможността да се появяваш в резултатите на Google Maps може да ти донесе толкова много нови клиенти, че е препоръчително и бизнеси, които са си направили уебсайт да си направят и Google Business Profile. По надолу в статията ще ви разкажа как да оптимизирате бизнес профила си така че да излизате на първа страница.

Резултат от търсене в Google

И последният начин, който е подходящ за хора, които имат парични средства, но не вярват в ефективността на SEO-то или не искат да инвестират в съдържание, което веднъж класира ли се, ще им носи високо квалифицирани лийдове. Тези хора най-вероятно търсят платена реклама в Google – Google Ads.

Преди време, да рекламираш с Google Ads беше болезнено сложно, поради това много хора прибягваха към това да търсят агенции за помощ. Откакто обаче Google изкараха кампаниите Performance Max това не е така и вече може да създадете рекламна кампания почти толкова лесно, колкото във Facebook. За да разберете как да оптимизирате вашата Pmax кампания, останете до края!

Как сайта ми да излиза на първа страница в Google? – SEO Уебсайт

SEO – оптимизация на търсачката, начинът уебсайтът ви да излиза на първа страница в Google

В тази част на статията ще ви разкажа за SEO-то и как сайта ви да излиза на първа страница в Google напълно безплатно! 

Преди да започна, искам да вметна, че SEO-то не е толкова сложно, но все пак едва ли ще успея да покрия всичко в една малка част от статия, в която това не е главната тема, затова ви съветвам да потърсите допълнителни ресурси около нещата, които не са ви станали ясни поне докато не напиша пълно ръководство за SEO-то.

On-page оптимизация 

Започваме с нещо основно, което да даде една добра основа на вашия уебсайт, от която после да градим.

On-page оптимизацията се отнася към всички действия, които предпредприемате, за да може роботите на Google да харесат вашето съдържание за SEO ключовата дума (за това ще говорим по-нататък), на която искате да се класирате на първа страница в Google.

Най-важните изисквания, които трябва да изпълните са:

 • Ключовата дума, за която искате да се класирате трябва да се намира на първо място в <h1></h1> (заглавието на вашия пост) и в <title></title> (мета заглавието – това, което Google ще покаже).
 • Ключовата дума трябва да е в слъга (линка) на вашата статия, но винаги трябва да е изписана на латиница. Например, искам да се класирам за “радиатори за малки помещения”, слъгът на тази статия ще е “radiatori-za-malki-pomeshtenia”.
 • Ключовата дума трябва да се намира в между 50%-75% от подзаглавията (h2 и h3).
 • Препоръчително е ключовата дума да е разпределена равномерно в текста на статията, тоест да не я сложите 10 пъти в началния параграф и надолу да я няма.
 • Ключовата дума трябва да се спомене възможно най-напред в статията. Като трябва задължително да я има в първия параграф.
 • Ключовата дума трябва да се включи в мета описанието на статията.
 • Препоръчително е да проверявате дължината на мета заглавието и мета описанието, за да сте сигурни, че ще са напълно видими, защото Google отрязва мета заглавия и описания с три точки, ако дължината им не е съобразена. Може да се възползвате безплатният ни инструмент за проверка на мета описание и мета заглавие.
 • Трябва да добавяте alt-описания на всички снимки в статията ви и половината от тези alt-описания трябва да съдържат ключовата дума, за която искате да се класирате.
 • Трябва в статията ви да има поне 5 линка за други страници във вашия сайт (internal links) и поне 1, който сочи към друг сайт (external links).
 • Дължината на текста трябва да е поне 800 думи! Може да използвате инструменти като моя брояч на думи, за да сте сигурни, че имате минималното количество думи и ключовата дума, на която искате да се класирате, се намира достатъчен брой пъти във вашия текст.
как сайта ми да излиза на първа страница в google

Това е общо взето най-важното относно On-page оптимизацията за уебсайт и ще ви даде солидна основа, която да ви помогне да излезете на първа страница в Google.

Разгледайте безплатните SEO Инструменти на Lambov.com, за да улесните ежедневните ви задачи свързани с SEO и дигитален маркетинг.

Ако използвате WordPress, прочетете статията SEO оптимизация WordPress!

Как да си намерим ключови думи?

Има два типа хора, които най-вероятно четат този пост:

 1. Тези, които искат да се класират на името си
 2. И тези които искат да вземат поне 30 ключови думи, които са търсени от потенциалните им клиенти

За първия ти:

Направи си сайта възможно най-бърз и следвай колкото се може повече инструкции от часта с On-page отимизацията.

Как да си намерим ключови думи, от които да изкарваме пари

 1. Отиди в Google и си помисли какво може да търси твоят мечтан купувач.
 2. Потърси го.
 3. Разгледай резултатите. Токива статии ли би чел твоят клиент?
 4. Добави още няколко думи към твоята ключова дума (например: как да, оточняващи думи – за деца, за жени и т.н.) и воала, имаш си long-tail ключова дума, на която можеш да се класираш без високо Domain Authority (колко уебсайта имат линк към твоя уебсайт) .

Ако имате първоначален бюджет може да изпробвате инструменти като Ubersuggest за по детайлен избор на подходящи ключови думи.

А как се изкарва Domain Authorithy?

В следващата секция ще разбереш точно това!

Ако искаш да видиш трафика на дадена ключова дума, за да си сигурен, че пишеш съдържание, което да ти донесе клиенти, можеш да я провериш в Google Keyword Planner – безплатен инструмент, който главно се използва от хора, които искат да рекламират на дадена ключова дума, но е и много полезен за, хора, които искат да се занимават с SEO. Направи си безплатен акаунти и се развихри!

Google Keyword Planer

Как сайта ми да излиза на първа страница в google – Off-page оптимизация

Настъпваме в малко по-сложната част на SEO-то – Off-page оптимизацията. 

При On-page трябваше да се фокусираме върху съдържанието в нашия уебсайт, за да обедим роботите на Google, че нашето съдържание е подходящо за ключовата дума, на която трябваше да се класираме. Тук обаче трябва да обедим Google, че нашият уебсайт е достоверен източник на информация, за да може да се класираме на по-висока позиция.

Най-важното при Off-page оптимизацията или може би най-важното в SEO-то като цяло са линковете от други сайтове, които сочат към твоя сайт.

Това казва на Google, че други сайтове те приемат като достоверен източник на информация и съответно те препоръчват на техните читатели.

Преди обаче да започнете да търсите линкове, напишете поне 10 статии, за да има все пак към какво да се връзват придобитите от вас линкове!

Да си намериш линкове от сайтове с висока репутация е много трудно в днешно време. Затова моят съвет е да потърсиш други малки блогове, които искат да излизат на първа страница в google и да се споразумеете да си размените няколко линка (повече от 10 линка от един домейн може да повдигне съмнения у Google, затова не прекалявайте).

Позицията ви в онлайн пространството се дължи на връзките ви в реалния свят.

Ако някой от вас мисли, че блогът ви се препокрива с моя може да се свърже с мен и да обсъдим възможности за партньорство.

как сайта ми да излиза на първа страница в google

Лоши практики, които нови блогъри или бизнеси допускат

 • НЕ правете грешката да си купувате изтекли домейни, новият ъпдейт на Google ги направи безполезни.
 • НЕ използвайте тъпи роботи като Chat GPT, за да генерират съдържание! Наистина недейте! По-добре да имате по-малко на брой статии, отколкото да си пълните блога с тъпотии, които никой няма да прочете и Google няма да класира!
 • НЕ си купувайте линкове от ферми за линкове: 1. Не знаеш на кой друг уебсайт са продали линк тези, от които искаш да купиш. 2. Ако Google те хване, директно те деиндексира и успех да се класираш на нещо различно от името си (и най-лесното в SEO-то ще ти се стори невъзможно)!
 • НЕ си купувай Indexing Services или други инструменти за “повече публичност”
 • Ако твоят сайт се придържа към основите, ще се справиш по-добре от 90% от сайтовете в интернет.

Извинявам се, ако тази част не е била интересна, но много е важно да не се хващате на хора, които не знаят за какво изобщо говорят!

Как сайта ми да излиза на първа страница в google? – Google Business Profile

Да си направите бизнес профил е изключително лек процес, който може да отвори много нови врати за бизнеса ви!

Само трябва да отидете на https://www.google.com/business/ и да следвате указанията стъпка по стъпка. Като най-важното е:

 • Качвайте актуализации поне веднъж седмично
 • Използвайте висококачествени снимки
 • Оставете опцията за въпроси
 • И най-важното – сдобийте се с много позитивни ревюта

Google Business Profile е базиран на това да помага на клиенти да се свържат с бизнеси в техния район. Целта ви трябва да е да предлагате уникални услуги, след които да искате ревю на вашия профил.

Да знаете, че най-често ще получавате обаждания, ако изберете този начин за да излизате на първа страница в google.

Карта Google Maps

Най-лесния начин да излезете на първа страница в Google е да си платите!

За да създадете първата си кампания, следвайте тези стъпки:

 1. Направете си акаунт в Google Ads.
 2. Избери си тип на кампанията, в нашия случай трябва да изберете Performance Max.
 3. Изберете си цел на кампанията
 • Sales – продажби
 • Leads – лийдове
 • Local store visits and promotions – посещения в магазина
 1. Изберете си бюджет – колко пари можете да си позволите да изхарчите на ден. Google обикновено разпределя бюджета, така че в карач на месеца да не платиш повече от месечния ти лимит, който се изчислява спрямо дневния. Сумата, която харчи на ден от друга страна варира и може някои дни да е по-висок от зададения лимит.
 2. Естествено в настройките си избирате вашата локация и Български език.
 3. Нещо интересно е, че понякога Google слага блог постове като реклами, което доста намалява печалбата на дадения бизнес, затова ви моля да изключите опцията за “Final URL Expansion”, може Google да избере по-релевантни страници, но дали всичките ви страници са оптимизирани за конверсии? Не мисля.
 4. Това е най-важното за техническите настройки. Ще ви е полезно да видите няколко ръководства за създаване на реклами, които привличат вниманието и ви помагат да съберете повече кликове.
как сайта ми да излиза на първа страница в google

Можете да сметнете ефективността на вашата реклама с помощта на калкулатор за проценти.

Надявам се това ръководство да ви е било полезно, както винаги, ако имате въпроси, свържете се с мен и ви пожелавам успех в това сайта ви да излиза на първа страница в Google, надявам се успях да отговоря на въпроса ви!