Провери твоето мета описание и мета заглавие

Дължина в пиксели: Дължина в пиксели:

Резултат на компютър

Резултат на мобилен телефон

Мета описание и Мета заглавие | Инструмент + Насоки

Мета описанията и мета заглавията позволяват на търсачките и потребителите да разберат за какво се отнася дадена страница във вашия уебсайт. Правилно написаното мета описание и мета заглавие могат да допринесат за SEO-то на сайта ви и да ви помогнат да изпъкнете сред резултатите от търсенията в Google.

Макар че добрите мета данни (описание и заглавие) сами по себе си едва ли ще качат сайта ви на върха на резултатите в търсачката, те имат потенциала да допринесат за това. И същевременно с това да повишат броя на кликовете върху вашата страница.

В това ръководство на Lambov.com ще разгледаме малко по-подробно какво представляват мета описанието и мета заглавието, защо са важни и как да ги напишете по правилния начин, за да подобрите SEO-то и CTR-а на вашия уебсайт.

Ако харесвате този инструмент, разгледайте другите SEO Инструменти, които могат да ви бъдат от полза.

Мета заглавие и мета описание – какво представляват?

Мета заглавието и мета описанието са части от HTML кода в <head> елемента на уеб страницата.

Те помагат на търсачките да разберат съдържанието на страницата и се показват в резултатите от търсенето на потребители в търсачките.

Мета данните са от решаващо значение за SEO оптимизацията, тъй като те казват както на търсачките, така и на потребителите за какво се отнася дадена уеб страница. Те помагат на страницата ви да се показва в резултатите от търсенето и убеждават потребителите да посетят сайта ви.

Добре написаните и убедителни мета данни могат да привлекат повече потребители да изберат вашия уебсайт от резултатите в търсачките.

Мета заглавие – най-важното

Мета заглваието (Meta Title) е елементът, който обобщава съдържанието на цялата страница. Той се появява на три ключови места: в браузърите, в страниците с резултати на търсачките и във външни сайтове, като Facebook, Twitter, LinkedIn и т.н..

Google очаква да види ключовата дума, за която препоръчва тази статия в мета заглавието, ако тази ключова дума не е там, има вероятност Google да смени вашето мета заглавие.

Тази практика е много неприятна, защото мета заглавието е идеалната възможност да привлечеш потребителя да кликне върху твоя резултат.

Това, което съм забелязал е, че ако H1-ът и <title> тагът на статията ви са еднакви, шансът Google да смени мета заглавието ви драстично намалява.

Ето как изглежда кодът:

<head> <title>Мета заглавието на вашата страница</title> </head>

За пример мога да дам страницата „SEO оптимизация WordPress

Ето как се появява в резултатите в търсачката и когато страницата е споделена във външни сайтове, включително в социални мрежи като Facebook, Twitter и LinkedIn:

мета описание и мета заглавие - заглавие код и в търсачката

Мета описание

Мета описанието е предназначено за кратко обобщение на съдържанието, което се намира на страницата ви. Докато мета заглавието е ограничено до шейсетина знака, мета описанието ви дава малко повече пространство, за да разкажете на потребителите какво предлагате. То е и възможност да дадете убедителна причина на потребителя да кликне върху страницата ви. Ето как изглежда кода за мета описание:

<head> <meta name="description" content="Това е мястото, където добавяте своето Mета Oписание. Направете така, че то да има значение."> </head>

Нека да разгледаме как изглежда Мета описанието за страницата “Калкулатор Проценти” в резултат от търсенето:

Мета описанието с кода и как изглежда

Как да пишем Мета описание и Мета заглавие за SEO

За да създадете привличащи вниманието мета описание и мета заглавие за SEO, които допринасят като фактори, които отговарят на въпроса „Как сайта ми да излиза на първа страница в Google?“ е важно да се съсредоточите върху яснотата и уместността.

Създавайте кратки заглавия, които точно отразяват съдържанието на страницата. Задължително поставете ключовата дума, за която искате да се класирате в началото на мета заглавието.

За мета описанието представете кратко, но увлекателно резюме на това, което потребителите могат да очакват. Подчертайте стойността или решението на проблема, които страницата ви предлага. Трябва да отговорите на въпроса на потребителя “Защо да вляза в тази страница?”

Насърчете читателя да предприеме действие и създайте усещане за спешност, особено ако има специална оферта с ограничен срок.

Включете призив за действие, за да подтикнете потребителите да кликнат и да продължат да четат. Редовно преглеждайте и актуализирайте тези елементи, за да сте сигурни, че съответстват на съдържанието и очакванията на аудиторията ви.

Понякога дори може да е подходящо да използвате емоционални стимули. Доказано е, че гневът, отвращението, уверението и страхът увеличават броя на кликванията.

Когато пишете мета заглавие:

 • Заглавието трябва да е релевантно със съдържанието, което се намира на конкретната страница.
 • Поставете важните ключови думи и фрази близо до предната част, така че да привличат вниманието.
 • Пишете естествено за посетителите и избягвайте набиването на ключови думи. Избягвайте дублиране. Всяка страница ще има различна тема, така че тя трябва да има уникално заглавие.
 • Евентуално включете името на сайта си в края на мета заглавието, но се съсредоточете върху това първо да предадете посланието си.
 • Поддържайте мета заглавието между 60 и 64 знака или толкова знаци, колкото можете да поберете за 580 пиксела. Ако напишете заглавие, което е по-дълго от това, то ще бъде отрязано, показвайки три точки.
 • Направете го убедително. Заглавието ви трябва да е достатъчно привлекателно, за да подтикне посетителите да кликнат, за да разберат повече за това, което предлагате.

Когато пишете мета описание:

 • Имайте уникални описания за всяка страница на сайта си.
 • Създайте завладяващо описание, като използвате подходящи ключови думи. Уверете се, че това, което е описано, е това, което търсещият ще получи.
 • Предоставяйте достатъчно информация, за да обясните за какво става дума на страницата, но не толкова много, че да разрушите фактора на любопитството.
 • Включете в мета описанието си призив за действие, за да дадете на читателя ясни инструкции какво действие да предприеме.
 • Поддържайте мета описанията си между 150 и 160 знака. Ако са прекалено дълги, търсачките ще отрежат допълнителните символи.

Когато става въпрос за дължина на мета данните, мога да ви предоставя ориентировъчна бройка знаци, но ще бъде най-добре за вас да използвате инструмента, предоставен на тази страница, защото Google всъщност отрязва мета данните на база на пиксели. Ако все пак искате да сте сигурни във вашите мета данни, можете да ги проверите и в брояча на думи, който ще преброи и знаците в текста, който му дадете.

мета описание и мета заглавие - гугълбот

Оптимизиране на мета данни – мета заглавие и мета описание

И така, как да се уверите, че вашите мета описание и мета заглавие продължават да работят добре? Подобно на повечето неща в SEO оптимизацията, става въпрос за разглеждане на данните и проверка на това, което работи. Най-лесният начин да направите това е да наблюдавате процента на кликванията в Google Search Console и да намерите страници с разумен обем на показванията, но с нисък процент на кликванията (CTR). Оптимизирайте мета данните за тези страници, като използвате стъпките, описани по-горе.

Уверете се, че не пренебрегвате мета данните на страниците си – постоянно следете какво се случва. Но не правете промени твърде често – може да отнеме известно време, докато дадена корекция окаже влияние и ако постоянно променяте нещата, няма да знаете дали това, което правите, работи.

И накрая, въпреки че CTR-ът е полезен показател, той не е единственият, който трябва да разглеждате тук. Високият CTR, но ниското средно време на страницата може да означава, че въпреки че мета данните ви са примамливи, уебстраницата ви не предоставя това, което хората искат или очакват. Подобна ситуация е показателна за “clickbait” (кликбейт) и трябва да се избягва. Целта е да примамите хората да посетят сайта ви, а не да ги подлъжете да кликнат.

Заключение за мета описание и мета заглавие

Макар че мета описанието и мета заглавието не са най-важното за класирането на сайта ви в търсачките, те са от решаващо значение за ангажирането на потребителите и за това те да кликнат върху вашия уебсайт.

Затова не ги пренебрегвайте, тъй като те са единствените елементи, които стоят между резултата от търсенето и посетителя!

Ако статията ви е харесала, можете да видите още такива материали в блога ми. Ако имате въпроси, свържете се с мен!